среда, 9. март 2011.

Odeca

PATIKE (PAPUČE). Služe prilikom dolaska na odredište da odmoriš noge od teških gojzerica i da iste eventualno osušiš i zbog drugih stvari.
ČARAPE. Čarape se takođe prave od veštačkih materijala, ali je to jedini deo odeće kod koga se još uvek veliki deo planinara odlučuje za prirodne materijale. Planinari najčešće dva para čarapa: pamučne (ili od nekog veštačkog materijala) do noge, a preko njih vunene.
VEŠ. Pošto je na velikim visinama veoma hladno, planinari najčešće nose dugi veš. Ranije se najviše koristio pamučni i vuneni veš, dok se danas koriste veštački materijali. Ovi materijali se nekad nazivaju „aktivni“ materijali, a veš proizveden od njih „aktivni veš“. Njihove glavne prednosti su to što se mnogostruko brže suše, lakši su i tanji.
PANTALONE. Čvrste, uže šivene ali komotne za iskorak sa ojačanjima na zadnjici i kolenima. Postoji nekoliko osnovnih zahteva koje pantalone treba da isunjavaju: da budu tople, lagane, udobne i da ne propuštaju vodu. Kao i ostatak planinarske opreme, i one treba da propuštaju vlagu na spolja, ali ne i na unutra.
DžEMPER VUNENI ili VIŠE SLOJEVA TANKE ODEĆE. Planinari najčešće oblače više slojeva odeće. Do tela se oblače materijali koji bolje odvode vlagu (ranije je to bila svila, danas se koriste veštački materijali tzv aktivni veš), a preko njih oni koji bolje greju.
ZAŠTITNA JAKNA (od vetra i kiše). Jakna napravljena od veštačkih materijala koja ne propušta vodu, sneg i vetar, ali je zato karakteriše dobro disanje kože.Najčešće se pravi od dva sloja: donji sloj, do tela, pravi se od polara ili sličnog materijala, čija je osnovna uloga da greje, dok se gornji deo pravi od goreteksa ili sličnog materijala, čija je osnovna uloga da štiti od kiše, snega i vetra.
KAPA SA OBODOM. Leti kao zaštita od sunca (kačketi, šeširi …). Zimi se nosi najčešće kapa od polara, ili vunena. Preko vunene kape, u slučaju kiše i snega se često nosi kapuljača.
RUKAVICE. Najčešće se koriste dva para rukavica: donji - tanki, i gornji. U koliko planinar nema potrebu da često manipuliše malim predmetima (karabineri i slično) a treba da bude izložen niskoj temperaturi, koriste se gornje rukavice sa dva prsta, zato što se tako prsti bolje greju.

Нема коментара:

Постави коментар