среда, 9. март 2011.

Ostala oprema

RANČEVI. Ranac treba da odgovara potrebama. Postoje ranci zapremine od 10 litara do 100 litara. Za jednodnevne izlete, najčešće se koriste ranci zapremine od 20 do 40 litara, a za višednevne od 65 do 100 litara, zavisno od količine opreme i hrane. Sa spoljašnje strane ranca može postojati nekoliko džepova i traka, kojima je moguće pričvrstiti cepin, kacigu ili podmetač za spavanje. Ranci se često prave od kordure, jer kordura ne propušta kišu i sneg.
NAOČARE ZA SUNCE. Naočare se koriste i po sunčanom i po oblačnom vremenu. Služe za zaštitu od zračenja, koje može biti veoma veliko.
SKIJAŠKE NAOČARE. Skijaške naočare se koriste u slučaju jakog snega i vetra. Pri jako niskim temperaturama moguće je koristiti i MASKU koja prekriva lice.
POSUDA ZA VODU. Ne treba da bude od plastike, jer se voda u njoj brzo može zalediti. Najčešće se koriste posude od aluminijuma ili termosi od različitih materijala. Mada u letnjim uslovima i primerenoj temparaturi dobro koristi i plastična flaša.
LAMPA. Nekada planirano, a nekada ne, deo uspona ili silaska može se odvijati noću. Tada je potrebna lampa. Danas se najčešće koriste čeone lampe, jer tako ruke ostaju slobodne, mada nije na odmet imati i običnu lampu. Naravno treba voditi računa i o količini baterija.

Нема коментара:

Постави коментар