уторак, 8. март 2011.

UVOD

Jos jedan u okeanu blogova ali sta mari .. Za iskrene ljubitelje prirode i sve one koji vole planinarenje i trekking bice sigurno interesantnih sadrzaja .


Trekking, malo zahtevniji oblik pešačenja, danas je sve popularnija fizicka aktivnost. Da biste izbegli premorenost i bolove u mišićima najbolje je da birate staze koje duzinom i težinom odgovaraju vašoj telesnoj pripremljenosti.
Trekking kao ekstremna verzija hodanja veoma je korisna aktivnost. Staze za trekking podeljene su po težini (kondiciono i tehnicki  1-10 ), u zavisnosti od vrste terena kroz koju prolaze. Trekkeri koriste celo telo i time jačaju ne samo mišiće već i čitav koštani sistem. Sport je fizicki zahtevan, ali njime se mogu baviti svi, nevezano za pol i doba.
Trekking je vrlo koristan i edukativan kada su deca u pitanju - ona preko njega dolaze u kontakt s prirodom, a ujedno zadovoljavaju vlastiti potrebu za fizickom aktivnošću. Uz sve to, izbegavaju i konstantno sedenje za računarima i sve one negativne posledice koje su rezultat današnjeg načina življenja. Jačaju srce, pluća i telo.
Trekking je u sustini ponajviše aerobna aktivnost - otpor prilikom kretanja je mali, ali konstantan. Zato je važno da staze koje želite proći budu u skladu s vašom telesnom formom; bitno je da hodate prirodno ustaljenim tempom bez preteranog zamaranja. Prilikom trekkinga je aktivirano čitavo telo - mišići nogu, ruke radi ravnoteže, leđa...
Sto se tice amaterskog planinarenja , sve ovo samo dodajte neki vrh ! :-)

Da malo skratim pricu , pokusacu da podelim iskustva sa proteklih ekspedicija i pozovem sve da se pridruze i konacno probaju nesto novo u zivotu !

Za pocetak mali uvod o opremi . Samo osnovne stvari , cela lista je pozamasna a moje znanje poprilicno skromno ( za sada ) .. Nadam se da autori nekih od tekstova nece zameriti za copy-paste .

Нема коментара:

Постави коментар